Plastik şişelerde depozito uygulaması çin 1 Ocak 2022'ye henüz hazır olmadığını belirten Ege Plastik Sanayicileri Derneği Başkanı Şener Gençer, uygulamanın öncelikle İzmir, Muğla ve Antalya'da pilot olarak başlamasını istedi.İZMİR ...
Plastik şişelerde depozito uygulaması çin 1 Ocak 2022'ye henüz hazır olmadığını belirten Ege Plastik Sanayicileri Derneği Başkanı Şener Gençer, uygulamanın öncelikle İzmir, Muğla ve Antalya'da pilot olarak başlamasını istedi.
İZMİR (İGFA) - Türkiye’de plastik atıkların kaynağında ayrıştırılması ve geri dönüşümünde 1 Ocak 2022 tarihi önemli bir milat olacak. Bu tarihte uygulanmaya başlayacak depozito sistemi ile içecekler öncelikli olmak üzere belirlenecek diğer ambalajlı ürünler, depozito yönetim sistemi kapsamına alınacak.Ambalaj etiketlerinde görünür, okunaklı ve kolay silinmeyen, bozulmayan “Depozitoludur” ibaresi bulunacak, sisteme özgü barkodlar kullanılacak.
Uygulama ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Ege Plastik Sanayicileri Derneği (EGEPLASDER) Yönetim Kurulu Başkanı ve Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Başkan Yardımcısı Şener Gencer, başından beri destekledikleri sistemin tüm ülke genelinde aynı anda başlatılmasının bazı zorlukları beraberinde getireceğini belirterek; ilk aşamada üç pilot ilde başlamasının daha uygun olacağını düşündüklerini ifade etti. Pilot şehirler olarak İzmir, Muğla ve Antalya'yı öneren Gençer, zincir market ve AVM’lerde atık plastikleri toplayacak makinelerin kurulma sürecinin henüz tamamlanmadığına dikkat çekti.
Depozito uygulamasının kalkınmış ülkelerin hemen tümünde uzun yıllardır başarıyla gerçekleştiğini hatırlatan Şener Gençer, Türkiye’nin her türlü atığını çöp olarak değil bir enerji kaynağı olarak görmesi gerektiğini kaydetti. Gençer, Türkiye’nin depozito uygulaması ile ilk aşamada 5 Milyar liraya yakın bir değeri yeniden ekonomiye kazandıracağını söyledi.