Türk müziğinin efsane ismi Erkin Koray, 82 yaşında hayatını kaybetti. Kanada'nın Toronto kentinde hastaneye kaldırılan ünlü sanatçı Koray'dan acı haber geldi.İSTANBUL (İGFA) - Anadolu Rock müziğinin efsane ismi Erkin Koray, tedavi görd...
Türk müziğinin efsane ismi Erkin Koray, 82 yaşında hayatını kaybetti. Kanada'nın Toronto kentinde hastaneye kaldırılan ünlü sanatçı Koray'dan acı haber geldi.
İSTANBUL (İGFA) - Anadolu Rock müziğinin efsane ismi Erkin Koray, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
Uzun zamandır Amerika'da yaşayan usta sanatçının akciğer rahatsızlığı yaşadığı öğrenildi.
Sanatçının vefat haberi sevenlerini ve müzik dünyasını yasa boğdu.
https://youtu.be/Kr2grNPw5OI
MUSTAFA ERKİN KORAY KİMDİR?
24 Haziran 1941, Kadıköy, İstanbul doğumlu olan Türk rock sanatçısıdır.
Anadolu rock, psychedelic rock ve hard rock türünde çok sayıda özgün eseri bulunmaktadır. Sanatçı, Anadolu'nun kültürel mirasını da korumaya katkıda bulunmuş, birçok türküyü yeniden düzenlemiş ve dinleyiciyle buluşturmuştur.
Özgün çalışmaları, Doğu ve Batı müziklerinde yaptığı çalışmalarla birçok müzisyeni etkilemiştir. Cemalim, Köprüden Geçti Gelin gibi çalışmaları ile Türk halk müziği, Nihansın Dideden, Kıskanırım gibi parçalar ile Türk sanat müziği eserlerini yorumlayarak Anadolu rock tarzında eserler vermiştir.
Şaşkın (Ala Ain Moulayiteen) (Dabke), Estarabim, Çöpçüler, Fesuphanallah gibi Arabesk-rock parçaların yanında, Mesafeler, Yağmur gibi psychedelic rock'a uzanan ve Krallar, Akrebin Gözleri, Öfke gibi metal müzik olarak nitelendirilebilen birçok çalışmaya imza atmıştır. 1960'ların sonuna doğru, bağlamanın sesini müzik yapılan mekânlarda daha çok duyurmak ve rock müziğinde de kullanabilmek için elektro bağlamayı Orhan Gencebay ile geliştirmiştir.
ŞARKILARI
1990 - 1993 yıllarında, genelde Öyle Bir Geçer, Arapsaçı, Fesupanallah, Şaşkın, Sevince ve Yalnızlar Rıhtımı vb. hitleri içeren bir toplama albüm serisi ve bir de Best Of piyasaya sürdü.
1990'da yayınladığı 'Tamam Artık' albümünden sonra bir sessizlik ve plak şirketlerine küskünlük dönemine giren sanatçı, 1991'de Tek Başına Konser adlı konser kayıtlarından oluşan dışında albüm çalışmalarına ara verdi.
1996 yılına kadar süren bu sessizlik, iddialı ve görece yüksek bütçeli Gün Ola Harman Ola albümü ile bozulmuştur. Büyük satış başarısı göstermeyen ancak eleştirmenlerce olumlu eleştiriler alan bu çalışmayı 1999 yılında yayımlanan yeni şarkılarının yanında eski şarkılarının da yeni düzenlerinin bulunduğu Devlerin Nefesi adlı son albümü takip etmiştir.
Albümde kendisine bas gitarda Ahmet Güvenç ve davulda Alpay Şalt eşlik etti.