UEDAŞ’tan dünyanın etrafını turlayan elektrik ağı (ÖZEL HABER)
BURSA (İGFA) - Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. (UEDAŞ) Genel Müdürü Gökay Fatih Danacı, toplamda Bursa, Yalova, Balıkesir ve Yalova’nın bulunduğu 4 ilde toplamda 50 bin kilometre enerji dağıtım hattıyla 25 bin trafo üzerinden 3.3 milyon...
6 Eylül 2021 Saat: 13:05
BURSA (İGFA) - Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. (UEDAŞ) Genel Müdürü Gökay Fatih Danacı, toplamda Bursa, Yalova, Balıkesir ve Yalova’nın bulunduğu 4 ilde toplamda 50 bin kilometre enerji dağıtım hattıyla 25 bin trafo üzerinden 3.3 milyon aboneye sürekli ve kesintisiz enerji verdiklerini söyledi. Bu hizmeti verirken zorlandıkları koşulların bulunduğuna dikkat çeken Danacı, “İnsana insanla hizmet eden bir sektördeyiz. 50 bin kilometre hat üzerinden enerji dağıtımı yapıyoruz. Dünyanın çevresi 40 bin 75 kilometredir. Yani dünyayı 1.2 kat dolaşan bir elektrik ağ yapımız bulunuyor” diye konuştu.
Enerjide dijital dönüşüm için yatırımlarını sürdüren UEDAŞ, SCADA sistemi ile elektrik şebekesini uzaktan kontrol edebiliyor. Bu sayede elektrik kesintilerinin birçoğu 5-10 saniye içerisinde giderilirken, tüm şebeke 7/24 uzaktan izlenerek kontrolü sağlanıyor. GÖKÇEADA’YA SIRA DIŞI PROJE
Öte yandan yenilenebilir kaynakların etkin kullanımı için örnek teşkil edecek proje kapsamında Gökçeada’da UEDAŞ tarafından enerji depolama tesisi kurulacak. Adadaki yenilenebilir enerji santralleri ve jeneratörler kurulacak olan Virtual Power Plant (Sanal Güç Santrali-VPP) sistemine entegre edilecek. Aralarında İngiltere, Fransa, İtalya, İspanya, Almanya, Danimarka ve Hollanda gibi ülkelerden toplamda 19 ortağın yer aldığı projede UEDAŞ’ın paydaşları arasında Bozcaada Belediyesi, Troya Çevre Derneği ve Inavitas firması yer alıyor. Toplam 7,2 milyon avroluk projenin yüzde 70’i Avrupa Birliği tarafından hibe edilecek. Fransa’dan Marsilya Üniversitesi’nin koordine ettiği projenin 42 ayda tamamlanması bekleniyor.
42 AY SÜRECEK
Proje ile ilgili konuşan UEDAŞ Genel Müdürü Gökay Fatih Danacı, “Gökçeada Enerjin Yeter projesi kapsamında 2 megavat gücünde enerji elde edilecek. Projeden toplamda 7 bin 260 abone faydalanacak. 42 ay boyunca Gökçeada’da denenecek sisteme benzer çalışmalar, Türkiye'deki diğer adalar ile Danimarka, İtalya ve İspanya'daki adalarda da yapılacak. Bu çalışmalar sonrasında geliştirilecek modelin yaygınlaştırılması için daha büyük projeler ve sistemler hayata geçirilecek” diye konuştu. Açılışın ardından projenin paydaşları UEDAŞ, Bozcaada Belediyesi, Troya Çevre Derneği ve Inavitas firması’nın katılımlarıyla imza töreni gerçekleştirildi.
EN YÜKSEK BÜTÇELİ HİBE PROGRAMI
Avrupa Birliği'nin bilimsel ve uygulamalı araştırma, geliştirme ve inovasyon projelerine destek olmak üzere oluşturduğu Horizon2020 Hibe Programı, insanlık tarihinin en yüksek bütçeli araştırma hibe programı olarak konumlanıyor. Avrupa'nın araştırma ve teknoloji geliştirme kapasitesini güçlendirmek, üniversite-sanayi iş birliğini teşvik etmek, AB ülkeleri, AB aday ülkeleri ve AB'nin işbirliği yaptığı ülkelerle AB politikalarına ilişkin farklı alanlarda işbirliğini geliştirmek amacıyla yürütülüyor.
SOSYAL SORUMLULUKTA GÜNDEM: CİNSİYETÇİ SÖYLEM
Enerji sektöründe yatırımlarına hız kesmeden devam eden UEDAŞ, sosyal sorumluluk çalışmalarıyla da fark yaratırken, cinsiyet eşitliği ile ilgili farkındalığı artırmak adına örnek bir çalışmaya imza attı. ‘Cinsiyetçi Söyle’me İnat, Farkında Ol’ sloganıyla başlayan projede önce UEDAŞ Genel Müdürlük binasındaki duvarlara dilimize yerleşmiş ve farkında bile olmadan kullanılan bazı cinsiyetçi kelimeler, doğru kullanımları ile birlikte resmedildi. Cinsiyetçi söylemlere karşı farkındalık oluşturmak için hazırladığı video ve görselleri de kamuoyuna duyuran UEDAŞ, çalışmayı istikrarla sürdürüyor.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE DİJİTAL DÖNEM
İSG’ de proaktif yaklaşım çerçevesinde geliştirilen Saha Kontrol Merkezi(SAKOME) ile de ekiplerin iş emrine başlamadan önce ve bitirdikten sonra aldığı görüntülü teyitlerdeki kontrollerle çalışma ortamı güvenli hale getiriliyor. Sepetli aracın iç ve dışına yerleştirilen kameralar ile saha ekiplerinin trafikteki seyir durumundan enerjiye müdahalesine kadar tüm anları kayıt altına alınıyor. Bu sayede olası iş kazalarının minimuma düşürülmesi hedefleniyor.
Yedincigün Haber Tavsiye Formu
Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin