whatsapp

Yaşam

UKİD Halep’in tarihi ve kültürel mirasına ışık tuttu

Avukat Zeki Çalışkan başkanlığındaki Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Derneği (UKİD), Ümraniye’deki Sarı Saltuk Kültür Merkezi’nde düzenlediği etkinlikle Halep’in Osmanlı dönemindeki tarihi ve kültürel mirasına ışık tut...

10 Ocak 2025 Saat: 07:15
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 33 kez okunmuştur

UKİD Halep’in tarihi ve kültürel mirasına ışık tuttu
UKİD Halep’in tarihi ve kültürel mirasına ışık tuttu

Avukat Zeki Çalışkan başkanlığındaki Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Derneği (UKİD), Ümraniye’deki Sarı Saltuk Kültür Merkezi’nde düzenlediği etkinlikle Halep’in Osmanlı dönemindeki tarihi ve kültürel mirasına ışık tuttu.

İSTANBUL (İGFA) - Tarihçi-yazar H. Yıldırım Ağanoğlu ve Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mahmut Zeynel Abidin’in katılımıyla gerçekleşen “Diyar-ı Memâlik-i Osmaniye’den Halep” başlıklı program, tarih meraklılarını bir araya getirdi.

Etkinlikte, Halep’in Osmanlı dönemindeki ticari ve kültürel önemine dikkat çekildi. Mimar Sinan tarafından inşa edilen Edeviye Camii’nin yanı sıra hanlar ve çarşıların şehrin dokusuna kattığı değer anlatıldı. Halep’in, Osmanlı döneminde 39 çarşısıyla önemli bir ticaret merkezi olduğu ve bu yapısıyla bölgenin ekonomik gücüne katkı sağladığı ifade edildi.

Tarihçi H. Yıldırım Ağanoğlu, Halep’in İstanbul’dan sonra en fazla tarihi esere sahip Osmanlı şehirlerinden biri olduğuna dikkat çekerek, bu mirasın korunmasının önemini vurguladı.

SAVAŞIN YIKICI ETKİLERİ

Programda, Halep’in kültürel mirasının son 13 yılda yaşanan iç savaş nedeniyle büyük zarar gördüğü ifade edildi. Çok sayıda tarihi eserin tahrip olduğu, özellikle Osmanlı dönemine ait yapılar üzerinde büyük bir yıkım yaşandığı belirtildi. Ağanoğlu, bu tahribatın telafi edilmesi için uluslararası iş birliği ve duyarlılık çağrısında bulundu.

Dr. Mahmut Zeynel Abidin, Halep’in tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yaptığını belirterek, Osmanlı döneminde vakıf sisteminin şehri hem ekonomik hem de sosyal açıdan zenginleştirdiğini anlattı. Vakıfların kültürel mirasın korunmasında oynadığı rolün altını çizdi.

TARİHİ BAĞLARIN KORUNMASI İÇİN ÇAĞRI

Etkinlik, Halep’in tarihi eserlerinin korunması ve savaşın etkilerinin hafifletilmesi adına uluslararası topluma ve duyarlı bireylere çağrı ile sona erdi. Katılımcılar, Suriye’nin yeniden inşası için ekonomik ve sosyal yardımların artırılması gerektiğini ifade etti.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Yedincigün Haber Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑