Yine yeniden merhaba saygıdeğer okurlarımız.
Bu hafta sonu Milas’ı gerçekten Milaslılar kadar seven çok kıymetli Kaymakamı Mustafa Ünver Böke öncülüğünde, Milas Belediyesi, Milas Ticaret ve Sanayi Odası, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Milas Ziraat Odası, Milas Tarım İlçe Müdürlüğü ve sanayi kuruluşlarının katkıları ile 16 -17 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 10. Milas Zeytin Hasat Şenliğine katılıyoruz.
Milas 10.Zeytin Hasat şenliğine İnternet Gazetecileri Federasyonu Genel Başkan yardımcısı ve medya sorumlusu genel başkan yardımcısı Soner Kılıç,Turizmhaberci.com, Medya strateji yazarı Kadir Uğur Yılmaz, Eko Yaşam ve Akar Haber’den Vacit Çelik (ben), Kocaeli Haberci ’den Özgen Sarıkaya ve 7.Gün Gazetesinden gazeteci yazar Özden Demirci Milas Ticaret ve Sanayi Odasının misafiri olacağız ve farklı ve özel şenliği sizler için izleyecek ve izlenimlerimizi sizlerle paylaşacağız.
Muğla’daki 17 milyon zeytin ağacının 11 milyonunu barındıran ve Türkiye’nin dünya çapındaki “Zeytin Üssü” olarak adından söz ettiren Milas da bölgenin en büyük zeytin hasat şenliği olarak dikkat çeken 10.Milas Zeytin Hasat Şenliği 16 Kasım Cumartesi günü kortej yürüyüşü ile başlayacak ve 2 gün boyunca halk oyunları gösterileri, Açılış Töreni ve Protokol konuşmaları, Stantların gezilmesi, Zeytin Hasadı, Zeytin Sıkımı etkinlikleri, Şef Mehmet Yalçınkaya, Şef Hazer Amani, Şef Filiz Gökdemir, Şef Sabiha Sezen, Şef Tamer Özkan, Şef Doğa Çitçi ve Gurme Maria Ekmekçioğlu’nun Milas’ın coğrafi işaretli ürünlerini tanıtacağı workshop etkinlikleri, Panel, Müzik dinletileri, Zeytin Temalı Fotoğraf Sergisi ve Resim Yarışması Ödül Töreni, Zeytin Yağı Tadım Eğitimi, Mahalleler Arası Yemek Yarışmaları ve Ödül Töreni Enbe Orkestrası ile Emre Bel konserleri ile yüzbinlerle buluşacak.
Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) Yönetim Kurulu Başkanı sayın Reşit Özer 10.Zeytin Hasat şenliği öncesi yaptığı açıklamada Milas’ı görmeyenler yada merak edenler için Milas’ın Tarihi ve Turistik yönlerini çok güzel anlatmış.
Tarihin Kültürün ve Bereketin Diyarı Milas
Milas, Güneybatı Anadolu’nun denize açılan kapısında yolların kesiştiği son duraktır.
Belki de yalnızca bu nedenle binlerce yıldan beri insanların ilgi duyduğu, kavimlerin gözünü diktiği bir belde olmuştur.
Bafa Gölü’nden başlayıp güneye, Denizli, Tavas, Çine, Yatağan’dan gelip batıya, güneyindeki verimli ovalardan kuzeye uzanan üç yolun da buluştuğu yerdir Milas.
Ve Milas, bu üç yolun denize varmazdan önceki son durağı olmasının ötesinde zengin üretim gücüyle başlı başına bir çekim merkezidir.
Milas zengin üretim gücüyle, bu üretim gücünün üzerinde yükselen ticari potansiyeli ile üretim ve ticarete dayalı ekonomik canlılığıyla hep ilgi merkezi olagelmiştir.
Bu ilgi çoğu zaman Milas’ın işgale uğramasına veya göçler almasına neden olmuştur.
Persler, Yunanlar, Büyük İskender ve Makedonyalılar, Rodoslular, Romalılar, Bizanslılar, Menteşe Oğulları Beyliğiyle birlikte Türkler, sonrasında Osmanlılar ve hatta 1. Dünya Savaşı’nda Mondros Mütarekesi ile birlikte İtalyanlar Milas’ı hep ellerine geçirmek ve ellerinde tutmak istemişlerdir.
Kavimlerin, devletlerin yanı sıra bireysel olarak yeni bir yaşam kurmak, daha iyi koşullarda yaşam sürmek, daha güvenli, daha barışçıl bir ortamda yaşamak isteyen küçük topluluklar veya bireyler de Milas’a göç etmişlerdir.
Günümüzde de yine bu göç süreci devam etmektedir. Aldığı göçler Milas’ı hem nüfus olarak hem de şehrin yayılması olarak etkilemektedir
Zeytinin Kalbi Milas
Milas’ta üretim deyince hiç kuşkusuz ilk akla gelen zeytin ve zeytinyağıdır. Türkiye’nin sahip olduğu 98 milyon 556 bin zeytin ağacından 52 milyon 521 bini Ege bölgesinde, bunun da 14 milyon 508 bini Muğla’da ve bunun da yaklaşık 10 milyonu Milas’tadır. Yani Milas, Türkiye’nin zeytin ağacı varlığının yaklaşık yüzde 10’una sahiptir.
Milas’ın sahip olduğu milyonlarca zeytin ağacından elde edilen ürünler 83 zeytinyağı fabrikasında sıkılarak zeytinyağı haline getirilmektedir. Memecik türü zeytinlerden elde edilen zeytinyağlarımız artık markalaşarak dünya pazarlarına açılma evresine gelmiştir. Şu anda yaklaşık 20 marka halinde Milas zeytinyağları Türkiye ve dünya pazarlarında alıcıya sunulmaktadır. Milas’ta yapılan çekişke, yağlı zeytin gibi türleri dünya mutfaklarına sunmak için Milaslıların çalışmaları giderek ve bilinçlenerek artmaktadır. Milas ekonomisinin temel direği olan zeytincilik her ne kadar tanıtım gibi sıkıntılar yaşıyor olsa da her zaman Milaslıların ekonomik alanda güvenebildikleri en sağlam kaledir.
Kültür Balıkçılığı
Arıca Milas ekonomisinde giderek zeytine ortak olmaya başlayan sektör hiç kuşkusuz kültür balıkçılığıdır. Türkiye’nin kültür balığı üretiminin yüzde 68’i Milas kıyılarında elde edilmektedir. Milas ekonomisine önemli katkılar sunan kültür balıkçılığı hem önemli bir istihdam alanıdır ve yöreye önemli ölçüde döviz girişi sağlamaktadır.
Halıcılık Merkezi
Milas aynı zamanda önemli bir halıcılık merkezidir. Türklerin yöreye geldiği 13. yüzyıldan beri dokunmakta olan Milas halıları renk ve desen özellikleriyle özellikle yurtdışından alıcı bulmaktadır. Köylerde, kadınların ve genç kızların zeytinden, pamuktan, tütünden, hayvancılıktan arta kalan zamanlarında dokudukları Milas halıları hem ev ekonomisine hem yöre ekonomisine ve ihraç edildiğinde de ülke ekonomisine önemli girdiler sağlamaktadır.
Arıcılık ve Balcılık
Pek adı yaygınlaşmamış olsa da Milas köylerinin önemli bir geçim kaynağı arıcılık ve balcılıktır. Arıcılık ve balcılık Milas’ın 114 köyünün kimi zaman asıl, kimi zaman yan geçim kaynaklarından birisidir. Her ne kadar Türkiye genelinde Marmaris çam balı, Muğla balının adı olarak bilinse de, Muğla ilinin en çok çam balı ve çiçek balı üretilen ilçesi Milas’tır. Balcılık da köylerimize sağladığı ekonomik katkıyla önemli bir ürünümüzdür
Milas ve Mermer
Antik çağlarda Milas şehrinin ya da o çağlardaki adıyla Mylasa şehrinin hemen arkasındaki Sodra mermeriyle ünlenen Milas, yüzyıllar sonra yeniden mermercilikte önemli bir üretim ve ihracat merkezi haline gelmiştir. Milas yöresinde üretilen ve mermercilik literatüründe Milas mermeri olarak bilinen çeşitleriyle mermerler, Güllük limanından ihraç edilmekte ve yöreye hem önemli bir istihdam hem de önemli bir ekonomik gelir sağlamaktadır.
Deniz- Doğa -Tarih ve Kültür Turizmi
Sahip olduğu 1 124 kilometre kıyı uzunluğu ile Muğla ili Türkiye’nin en uzun kıyı şeridine sahip ilidir. Muğla ilinin en uzun kıyı şeridine sahip ilçesi ise Milas’tır. Henüz tam olarak turizme açılmamış olan Milas kıyıları güneş ve deniz turizmi için çok büyük bir potansiyel taşımaktadır. Ancak turizm için Milas’ın asıl sahip olduğu potansiyel doğa ve kültür turizmidir.
Milas; şehir merkezindeki tarihi eserleriyle, Labranda, Beçin, İasos, Euromo, Latmos / Herakleia, Keramos gibi antik kentleriyle çok önemli bir tarih turizmi potansiyeline sahiptir. Birkaç yıl önce Milas şehir merkezinde ortaya çıkartılan ve “Arkeoloji ’de 100 yılın buluşu” olarak adlandırılan Perslerin Karia Satrabı (Başvali) Hekatomnos’a ait olduğu sanılan görkemli anıtmezar Milas’ın arkeolojik zenginliğine paha biçilmez bir değer katmıştır.
Halen arkeolojik kazıların sürdürülmekte olduğu bu alan ziyarete açıldığında Türkiye arkeolojisinin gözbebeği sayılacak kadar önemlidir.
Kültür turizminde tarihi eserlerin yanı sıra kuşkusuz Milas evleri, Milas arastası, Çomakdağ evleri ve düğünleri, yaylaları, dağlardaki ve ormanlardaki yürüyüş parkurları, Ören’deki yamaç paraşütü gibi seçenekler Milas’a çok büyük zenginlik katmaktadır.
Milas, tarımdan hayvancılığa, turizmden madenciliğe, halıcılıktan, balıkçılıktan balcılığa sahip olduğu üretim potansiyeli ile kendi kendine yetmekten öte ülke ekonomisine aldığından fazlasını veren bir ilçemizdir.
Milas’in anlamı nedir?
Adını rüzgarlar tanrısı Ailos’un soyundan gelen Mylasos’dan alan Mylasa’nın, arkeolojik araştırmalara göre kuruluşu İ. Ö 1.binyıla kadar uzanmaktadır.
Buluşmak dileğimle…
Kozmosun tavanı kadar saygılar sunuyorum