Türkiye geneli vaka sayılarına göre belirlenen kategoride mavi renkte olan şehirler sarıya, sarı renkte olan şehirler ise kırmızıya dönmeye başladı. Aşılamanın yetersiz olduğunu ve tedbirlere de uyulmadığını belirten Dicle Üniversit
Yağmur ENSARİ (DİYARBAKIR YENİGÜN)
1 Mart tarihinde başlayan normalleşme süreci sonrasından geçen süre içerisinde vaka sayılarının yeniden artması İngiltere, Afrika ve Brezilya mutantı gibi adı konmamış Türkiye mutantının olabilme ihtimalini gündeme getirdi. Vaka sayılarında yaşanan artış ve Türkiye mutantı olasılığına dair görüştüğümüz sağlıkçılar, bilimsel verilerin olmadığını ancak Türkiye mutantının olabilme ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.
Dicle Üniversitesi (D.Ü.) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, tedbirlere uyulmadığı ve aşılamanın yeterli olmamasının vaka sayılarına etki ettiğini söyledi. Kurallara uyulmadığı için mavi olan iller sarıya, sarı olan iller kırmızıya dönmeye başladığını kaydeden Prof. Dr. Şenyiğit, "Havaların sıcak olmasıyla beraber içi içe geçirilen zaman diliminin artması vaka sayılarında yükselmeye neden oldu. Böyle devam ederse vaka sayıları yeniden 30 binlere çıkarsa yeni tedbirler tekrardan alınacaktır. Bu süreci en az hasarla atlatmak için aşılama yapılmalıdır. Ne yazık ki aşılamaya karşı çok fazla vatandaş var. Unutulmamalıdır ki aşılama yapanların yüzde 100’e yakını yoğun bakımlık olmuyor. Pandemi ile mücadelede aşının büyük faydası olduğu unutulmamalı” dedi.
‘Mutant söz konusu olabilir’
Türkiye mutantının henüz bilimsel olarak ispatlanmadığını söyleyen Prof. Dr. Şenyiğit, Türkiye mutantı için var veya yok diyemediklerini belirterek, "Yeni mutant söz konusu olabilir. Bilimsel olarak ispatlandığı zaman daha net açıklamalar yapılabilir” diye konuştu.
Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Halis Yerlikaya ise, Türkiye’nin dünyadaki vaka sayılarında 4’üncü sırada olduğunu vurgulayarak, şu anki vaka sayıları ve salgın yönetimi nedeniyle kaygılı olduklarını söyledi. Türkiye’de aşılama sürecinin çok yavaş ilerlediğini kaydeden Yerlikaya, "Aşılama tek başına etkili olmasa da pandemiyle mücadelede önemli bir yer tutuyor” dedi. "Mutant virüse dair net bir bilimsel veri elimizde yok ancak mutant virüsün daha bulaşıcı olduğu biliniyor" diyen Yerlikaya, "Bunun bilimsel olarak ispatlanması için testler yapılmalı ve çıkan sonuçlara göre yapılan araştırmalar sonucunda bilimsel veriler ortaya konmalıdır. Bu süreçtede şeffaflık olmalıdır. Ne yazık ki pandeminin ilk gününden bu yana Türkiye’de şeffaf bir süreç görmedik. Güven oluşturacak bir çalışma gereklidir. Sağlık Bakanlığı pandemiyle mücadele noktasında başarısız olduğu kabul etmelidir. Başarılıymış gibi bir algı oluşturmamalıdır. Salgın yönetimi yaparken toplumun katılımı sağlanmalıydı” diye konuştu.