Mardin Büyükşehir Belediyesi, tarihi Mardin’de mimari yapının ortayı çıkarılması için yürütülen çalışmalar kapsamında, sit alanı içerisinde bulunan ve tarihi dokuyu bozan betonarme binaların yıkımına hızla devam ediyor.Şehmus E...
Mardin Büyükşehir Belediyesi, tarihi Mardin’de mimari yapının ortayı çıkarılması için yürütülen çalışmalar kapsamında, sit alanı içerisinde bulunan ve tarihi dokuyu bozan betonarme binaların yıkımına hızla devam ediyor.
Şehmus EDİS (MARDİN İGFA)- Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mahmut Demirtaş, merkez Artuklu ilçesi Cumhuriyet Meydanında bulunan Latifiye Camisi'nin silüetinin ortaya çıkarılması amacıyla çevresindeki betonarme yapıların yıkım çalışmalarının ikinci etabında yaklaşık 40 yıllık betonarme binanın yıkımını başlattı.
Güvenlik önlemlerinin ardından ekiplerin balyozlarla yaptıkları yıkım çalışmasını izleyen Demirtaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, betonarme ve kaçak yapıların yıkımına devam ettiklerini belirterek amaçlarının bir taraftan sit alanını betonarme ve kaçak yapılardan temizlik bir taraftan ise tarihi Mardin’in silüetini ortaya çıkarmak olduğunu söyledi.
Geçen hafta tarihi Latifiye Camisi'nin önünde duran 4 katlı betonarme binanın yıkımını başlattıklarını, bugün de aynı bölgede bir binanın daha yıkımını başlattıklarını anımsatan Vali Demirtaş, yıkım çalışmaları kapsamında bugüne kadar yaklaşık 90 yapının yıkımını gerçekleştirdiklerini dile getirerek şunları söyledi: “Yıkım işlerimiz iyi gidiyor. Çok şükür bir sıkıntımız yok. Amacımız kurul tarafından yıkımı kararı alınmış olan 240 binanın yıkımını kısa süre içerisinde gerçekleştirmek istiyoruz. Tabi 240 binanın yıkılmasıyla birlikte tamamı bitmiş olmuyor. Yıkılması gereken 1000’in üzerinde bina olduğunu düşünüyoruz. Çalışmalarımız çok hızlı bir şekilde devam ediyor. Bir taraftan kamulaştırma işlemleri bir taraftan intifa hakları devam ediyor. Çok şükür Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde çok hızlı bir şekilde bu işleri sürdürüyoruz”
Sit alanı içerisinde bir tane dahil betonarme bina bırakmak istemediklerini vurgulayan Vali Demirtaş, “Tarihi Mardin’de bulunan tüm kaçak yapıları ortadan kaldırmayı düşünüyoruz. Betonarme yapıları yıkmayı düşünüyoruz. Hedefimiz şuan 240 betonarme binanın yıkımı 240’dan sonra yaklaşık 1000 civarında da bina olduğunu düşünüyoruz. Bunların tamamını yıkmayı düşünüyoruz. Turizme özellikle hitap edebilecek tarihi silüeti ortaya çıkmış olacak. Aynı zamanda geçmişi tamamen çok rahat bir şekilde buradan görebilme imkanımız olacak. Zaten Mardin geleceğini de geçmişinde arıyor” dedi.
Vali Demirtaş, beraberindeki Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Murat Süzen ile diğer yetkililer yıkım çalışmalarını inceleyerek son durum hakkında bilgiler aldı.