whatsapp

Kültür/Sanat

Veri birimi ve güvenliği uzmanı ihtiyacı arttı

Son bir kaç on yılda veri ile ilgili iki büyük devrim yaşandığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Onur Demir, bu nedenle son yıllarda hem veri bilimi hem de veri güvenliği ile ilgili uzman ihtiyacının arttığını, gelecekte de bu iki alanının...

27 Aralık 2021 Saat: 18:05
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 347 kez okunmuştur

Veri birimi ve güvenliği uzmanı ihtiyacı arttı
Veri birimi ve güvenliği uzmanı ihtiyacı arttı

Son bir kaç on yılda veri ile ilgili iki büyük devrim yaşandığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Onur Demir, bu nedenle son yıllarda hem veri bilimi hem de veri güvenliği ile ilgili uzman ihtiyacının arttığını, gelecekte de bu iki alanının önemini koruyacağını söyledi.

Yeditepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Onur Demir, veri bilimi ve veri güvenliği alanında yaşanan gelişmelere ilişkin bilgi verdi. 

Son birkaç onyılda veri ile ilgili iki büyük devrim yaşandığını belirten Onur Demir, “Veriyi elde etme ve saklama için gerekli teknolojinin ilerlemesiyle yeni verinin yaratılış hızı çok arttı. Pazar ve tüketici verilerinde uzmanlaşmış Alman şirketi Statista tarafından verilen bilgiye göre 2020 yılında 64.2 zettabyte veri yaratıldı. Bir zettabyte 1 trilyon gigabyte’a eşdeğer bir veri birimi. Oysa bu değer 2010’da sadece 2 zettabyte’tı. Yani müthiş bir veri denizi içindeyiz” dedi. 

Kişi Başına 32 Gigabyte’lık Veri Verinin hareketliliğinin de arttığına işaret eden Demir, “Daha önceki dönemlerde merkezi kurumlarda sıkıca tutulan veri internet üzerinde rahatça akmaya başladı. Dünya Bankası’nın 2020 verilerine göre 2020 yılında 3 zettabyte veri transfer edildi, başka bir deyişle dünya üzerindeki her insan ayda 32 gigabyte’lık veri transfer etti” diye konuştu.

Verinin hem çoğalması hem de çok hareketli olmasının yepyeni sorunlar ve uygulama alanları doğurduğunu kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Onur Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:
 “Elde edilen verinin saklanması, organizasyonu, anlamlandırılması ve yorumlanmasının yanı sıra bu verilerin bütünlüklerini koruyarak, gizli kalması bunların başında geliyor. Bu iki alanın birincisi veri bilimi, ikincisi de veri güvenliğinin önemini artırdı. Bu nedenle son yıllarda hem veri bilimi hem de veri güvenliği ile ilgili uzman ihtiyacını artırmıştır. Bugün her iki alana da yeni işgücü ihtiyacı bulunmaktadır" dedi. 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Yedincigün Haber Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑