Yeni ehliyetlere geçiş 1 Ocak 2016 itibariyle başladı. Peki yeni ehliyetler için gerekli evraklar neler? İşte ehliyet değişikliği hakkında bilinmesi gerekenler ve yeni ehliyet için gerekli evraklar!
Yeni yılla birlikte yeni uygulamalar da devreye girmeye başladı. Bunlardan biri de ehliyetler oldu. İçişleri Bakanlığı tarafından Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle mevcut ehliyetler 1 Ocak 2016’dan itibaren değiştirilmeye başlandı. Bu yıl dahil olmak üzere toplamda beş yıl içerisinde tüm ehliyetler değişmiş olacak. Emniyet Genel Müdürlüğü, sürücülerin yeni ehliyetlerini kolayca edinebilmeleri için online başvuru ve randevu sistemi kurdu. Sistem, EGM'nin (Emniyet Genel Müdürlüğü) resmi sitesinin surucurandevu.egm.gov.tr adresi üzerinden hizmet veriyor. Böylece sürücüler zaman kaybetmeden, zorlanmadan eski ehliyetlerini değiştirebilecekler. Vatandaşlar, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ait internet adresinden online randevu aldıktan sonra il/ilçe trafik tescil birimlerinde yeni tip sürücü belgesi işlemlerini gerçekleştirebilecek. Ancak yeni tip ehliyetlerin edinilebilmesi için bazı şartlar ve belgeler gerekiyor. Peki, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren değiştirilmesi gereken ehliyet için neler yapılmalı? Yeni ehliyetleri almak için gerekli evraklar nelerdir? Merak edilenler haberimizde!
YENİ TİP EHLİYET ALMA ŞARTLARI
Randevu sırasında sizden istenen mail adresine eski ehliyetinizi değiştirme talebiniz için onay kodu gönderilecek. Bu onay kodunun çıktısı ve hazırlanan evraklar ile birlikte randevu saatinizden 15 dakika önce randevu aldığınız Trafik ve Tescil Şube Müdürlüğü`ne gitmeniz gerekecek. Başvurunuz kontrol edildikten sonra form doldurulacak ve eski ehliyetiniz geri alınacak. Yeni ehliyet edinilene kadar "geçici sürücü belgesi" verilecek. 15 gün içerisinde ise yeni ehliyetiniz adresinize gönderilecek.
YENİ EHLİYET ALABİLMEK İÇİN GEREKLİ BELGELER Eski sürücü belgesi, nüfus cüzdanı, pasaport veya avukatlık kimliği, sürücü sağlık raporu, 15 TL (13 TL değerli kağıt bedeli, 2 TL vakıf payı) bedelin vergi dairelerine veya bankalara yatırıldığına dair makbuz, 2 adet fotoğraf (5x6 ebadında arka fon beyaz olacak şekilde biyometrik bir vesikalık fotoğraf), kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan. YENİ EHLİYETLER İLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER
Yeni tip ehliyetler, minibüs, otobüs, kamyon ve çekici sınıfları için 5 yıl, motosiklet, otomobil, traktör ve iş makinesi sınıfları için ise 10 yıl geçerli olacak. Belirlenen sürenin sonunda ehliyetler, sağlık kontrolünden geçirilerek yeniden düzenlenecek. Yeni tip sürücü belgesini alan sürücüler trafik konvansiyonuna üye 84 ülkede araç kullanabilecek.
SAĞLIK RAPORU BİLMECESİNE BAKANLIKTAN AÇIKLAMA
Sağlık Bakanlığı, sürücü belgesi için istenilen 'sağlık raporuna' ilişkin yayınlanan haberlerde kamuoyunu yanlış bilgilendiren ifadelerin yer alması gerekçesiyle konuyla ilgili bir açıklama yaptı.
Açıklamada "Aile hekimlerine giden ve ileri bir sağlık sorunu olmadığı tespit edilen vatandaşlardan işlem karşılığında herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Her sürücü adayına zeka testi yapılmayacaktır. Aile hekiminin sevk etmesi, psikiyatri uzmanının da uygun görmesi halinde zekâ testi yapılabilecektir" denildi.
Sağlık muayenesi yapılmak üzere sağlık kuruluşlarına sevk edilenler için uygulanacak ücret tarifesiyse şöyle açıklandı: "Aile hekiminin muayenesi sonucu kişide uzmanlık gerektirecek bir sağlık probleminin tespit edilmesi durumunda, kişi söz konusu uzmanlık dallarının bulunduğu sağlık kuruluşlarına sevk edilir. Bu aşamada sağlık kuruluşunun basamağına göre aşağıdaki ücret tarifesi uygulanır. Tek Hekim Sağlık Raporu: (5 ayrı branşta uzman hekimden oluşan kurul) Devlet hastaneleri 50 TL, Üniversite hastaneleri ve eğitim Araştırma Hastaneleri 75 TL; Sağlık Kurulu Raporu Devlet hastaneleri, 200 TL; Üniversite hastaneleri ve Eğitim Araştırma Hastaneleri 300 TL"