Darıca’da Doğalgaz Patlaması , Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kriz Yönetimi
Darıca'da yaşanan doğalgaz patlaması, bölge halkını ve yetkilileri büyük bir zorlukla karşı karşıya bıraktı. Bu olay hem maddi hem de manevi anlamda önemli kayıplara yol açarken, aynı zamanda kriz yönetimi açısından önemli dersler sunuyor.
Olayın Gelişimi
Darıca'da meydana gelen doğalgaz patlaması, 28 Aralık Cumartesi tarihinde yaşandı. Patlamanın nedeni olarak bir inşaat sahasında iş makinesi operatörünün, zemin kazısı yaptığı sırada kazara doğal gaz hattının geçtiği boruyu deldiği gösterildi. Patlama sonucu çok sayıda bina hasar gördü, bazıları tamamen yıkıldı. Ayrıca, birçok kişi yaralandı ve maalesef bir kişi de hayatını kaybetti.
Darıca Milli Eğitim Müdürlüğünün Kriz Yönetimi
Bu tür büyük çaplı olaylarda hızlı ve etkili bir kriz yönetimi büyük önem taşır. Darıca'da da Milli Eğitim Müdürü Murat BALAY, olaydan hemen sonra bir kriz merkezi oluşturarak okullar ile ilgili durumu kontrol altına almaya çalıştı. Yetkililerle görüşmeleri sonucu ilk önce okulların 2 günlük eğitim- öğretime ara vermesini sağlayarak gerekli tedbirleri aldı. Bu süreçte Doğalgaz dağıtım şirketinin güvenli bir biçimde okullara gaz akışını sağlanması için, Milli Eğitim Müdürlüğünün WhatsApp grubundan tüm okul müdürleriyle iletişim kurarak, süreci aralıksız takip etti. Tüm okulların 2 günlük aradan sonra tekrar eğitim öğretime sorunsuz bir biçimde geçmesini sağladı.
Darıca Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki okul müdürleri ve özel okul kurum sahiplerinin de bu kriz yönetimine destek vererek öğrencilerin olumsuz bir durumla karşılaşmamasını sağladıklarına şahit oldum.
Yine kurumunda yöneticilik yaptığım Mavi Basamak Anaokulları Kurucusu Emine Banu Sevim de bunlardan birisi. Darıca’da iki tane Anaokulu bulunan SEVİM, süreç içeresinde okulları arasında mekik dokuyarak, veli ve öğretmenleriyle düzgün iletişim kurup süreci kontrol eden yöneticilerden biri. Gaz akışı sonrası okulunu eğitim öğretime hazırlamak için gece yarılarına kadar okulda mesai yaptığını gözlemledim.
Sonuç olarak;
Darıca Milli Eğitim Müdürlüğünün Doğalgaz patlaması sonucunu oluşan eğitim-öğretim ile ilgili kriz Yönetimi eğitim camiasında taktir topladı
Bu tür krizlerde il yetkililerinin Kriz sürecinde kamuoyunun doğru ve eksiksiz bir şekilde bilgilendirilmesinin büyük önem taşıdığını görüldü. Sosyal medya gibi iletişim araçları da etkin bir şekilde kullanılmasının da ne kadar önemli olduğu görüldü.
Dersler ve Geleceğe Dönük Öneriler
Darıca'da yaşanan bu olay, kriz yönetimi konusunda önemli dersler verdi. Bu tür olaylara daha iyi hazırlanabilmek için şu önlemler alınabilir:
* Risk analizleri: Potansiyel risklerin belirlenmesi ve bu risklere karşı önlemler alınması.
* Acil durum planlarının hazırlanması: Her türlü acil duruma karşı detaylı acil durum planlarının hazırlanması.
* Eğitim ve tatbikatlar: İlgili kurum çalışanlarının düzenli olarak eğitilmesi ve tatbikatlar yapılması.
* İletişim ağlarının güçlendirilmesi: Kriz anında etkili bir iletişim sağlamak için iletişim ağlarının güçlendirilmesi.
* Kooperasyon: Farklı kurumlar arasındaki iş birliğinin artırılması.
Darıca doğalgaz patlaması, acı bir deneyim olsa da, bu deneyimden ders çıkararak gelecekte benzer olayların etkilerini azaltabiliriz