whatsapp
ZAFER BACIOĞLU
ZAFER BACIOĞLU

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ : BETİMSEL BİR ANALİZ

Okul öncesi eğitim, küçük çocukların gelişiminde kritik bir aşamadır. Çocukların, onları gelecekteki akademik ve sosyal başarıya hazırlayacak temel becerileri öğrendikleri bir zamandır.

27 Mart 2024 Saat: 11:14
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu yazı 883 kez okunmuştur

Bu yüzden Okul Öncesi eğitimi tüm dünyada üzerinde önemle durulan eğitim basamaklarından biridir. Finlandiya’nın son yıllarda özellikle de okul öncesi eğitimdeki başarısı eğitim programları için örnek teşkil ettiği için, Finlandiya’ya gidip eğitim sitemlerini inceleme imkânım oldu.Programlarının temel hedefi aile ile iş birliği içinde, çocuğun büyüme, gelişme ve öğrenme koşullarını iyileştirmek, oyun ve olumlu öğrenme deneyimleri ile çocukların sosyal becerilerini geliştirerek olumlu benlik algısını güçlendirmektir.Bu amaçla el sanatları, sözlü ve fiziksel anlatım, matematik etkinlikleri, fiziksel aktivite, gıda, tüketim, sağlık ve güvenlik etkinlikleri planlanması yaparak çocuklara mutlu olabilecekleri ortamlar sağlamışlar.

Eskiden bizim köy ortamlarında bu eğitim çok iyi bir şekilde uygulanıyordu. Köyde çocuğun maruz kaldığı kadim kültür, çocuğun gelişimini olumlu bir şekilde geliştiriyordu. Bütüncül olarak bakarsak;’’ çocuk fiziksel,bilişsel,sosyal ve duygusal alanlardaki  büyüme ve gelişme basamaklarını sağlıklı bir şekilde tamamlıyordu.’’Köyde bu ortam sağlanıyordu. Çocuğun açık havada. çayırda koşmasının, meyve ağaçlarına çıkmasının, çorap, sepet örmesinin kaba motor  ve ince motor gelişimini nasıl olumlu yönde geliştirdiğini görüyorduk. Köyün kültürü vardı. Kendine özgü kuralları vardı. Bunlarda çocuğun belli bir disiplin içersinde gelişimine katkı sağlıyordu. Köylerin boşaltılarak şehirlere göç başladıktan sonra, küçük çocuklar bu kadim kültürden uzak kaldılar. Daha sonra çocuğun eğitimini üstlenen Babaanne, anneanne gibi ailenin büyükleri veya paralı çocuk bakıcıları çocukların gelişimlerine olumlu katkı yapmakta yetersiz kaldılar.

Araştırmalar, yüksek kaliteli okul öncesi programlara katılan çocukların, gitmeyenlere göre akademik, sosyal ve duygusal açıdan daha iyi performans gösterdiklerini göstermiştir

Sonuç olarak erken çocukluk eğitimi, çocuğun hayatında, gelecekteki gelişimi ve başarısının temelini oluşturan kritik bir dönemdir. Müfredat, öğretim stratejileri, oyun temelli öğrenme, ölçme ve değerlendirme dahil olmak üzere çocuğun gelişimi için gerekli olan çeşitli bileşenleri içerir. Erken çocukluk eğitiminin faydaları çok sayıda ve kapsamlıdır; çünkü çocukların bilişsel, sosyal, duygusal ve fiziksel gelişimlerinin yanı sıra bir bütün olarak toplum üzerinde de olumlu bir etkiye sahiptir.

Bu yüzden; Erken çocukluk eğitiminin faydaları çok sayıda ve geniş kapsamlıdır. Erken çocukluk eğitimine yatırım yaparak çocuklarımızın ve toplumumuzun geleceğine yatırım yaptığımızı söyleyebiliriz.

YORUMLAR

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Yedincigün Haber Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Pisagor'un "Adalet Kupası"25 Temmuz 2024 Saat: 21:10
Pisagor'un "Adalet Kupası": Matematik, Adalet ve Ahlak'ın Birleştiği Nokta
İLK BASAMAK16 Mayıs 2024 Saat: 07:15
Çocuğun, doğumdan altı yaşa kadar olan sürede, eğitim hayatındaki ilk basamak çok önemlidir. Çünkü; Çocuğun bütün mümkün becerileri eğitimde atacağı ilk adımda oluşur.
TÜRK ÇOCUĞU VE 23 NİSAN!21 Nisan 2024 Saat: 22:28
23 Nisan kutlu olsun. Sevinin çocuklar (Yetim ve öksüz çocuklar) Övünün büyükler ( Yetimlere sahip çıkan büyükler) 23 Nisan mutlu olsun
ÖĞRETMENLER GÜNÜNE DAİR..25 Kasım 2023 Saat: 00:11
Zordu; Başını dik tutmak
ATATÜRK’ ün o hiç sönmeyecek meşalesini taşımak...
YAŞAMAYA DEĞER YANIMIZ!9 Kasım 2023 Saat: 12:57
Bazen;
Hep bir şeyler eksik, hep birseyler ters gidiyor diyorsun ya; işte hep bunlar imtihandır.
Çünkü,
Hayat bazen; Senin doğru yolda olduğunu göstermek icin, yoldan çıkmişlarla karsilastir seni.
Tüm Yazıları
Yukarı ↑